Senator wziął udział w Zgromadzeniu Narodowym, zwołanym w celu złożenia przysięgi przez nowo wybranego prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Karola Nawrockiego.
Zgodnie z art. 130 konstytucji Karol Nawrocki oświadczył: „Obejmując z woli Narodu urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę strzegł niezłomnie godności Narodu, niepodległości i bezpieczeństwa Państwa, a dobro Ojczyzny oraz pomyślność obywateli będą dla mnie zawsze najwyższym nakazem”. Przysięgę zakończył słowami: „Tak mi dopomóż Bóg”.
Po złożeniu przysięgi Prezydent RP Karol Nawrocki wygłosił swoje pierwsze orędzie, w którym przedstawił priorytety swojej prezydentury. „Będę głosem narodu polskiego i takie mam przed sobą zadanie” – powiedział Karol Nawrocki. „Będę głosem tych, którzy chcą Polski suwerennej, Polski, która jest w Unii Europejskiej, ale która nie jest Unią Europejską. Jest Polską i pozostanie Polską” – zaznaczył. Zapowiedział też realizację programu, który przedstawił w czasie kampanii wyborczej. Mówił też o potrzebie ponadpolitycznego konsensusu w kwestiach dla Polski kluczowych, takich jak rozwój gospodarczy czy bezpieczeństwo.
Orędzie Prezydenta RP Karola Nawrockiego
Po uroczystościach w Sejmie prezydent Nawrocki wraz z pierwszą damą udali się do Bazyliki Archikatedralnej pw. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela, gdzie odprawiona została Msza Święta w intencji Ojczyzny i Prezydenta RP.
Podczas uroczystości w Zamku Królewskim Karol Nawrocki przyjął zwierzchnictwo nad Orderem Orła Białego i Orderem Odrodzenia Polski – dwoma najstarszymi cywilnymi odznaczeniami państwowymi. Zgodnie z ustawą prezydent z urzędu jest kawalerem obu orderów i przewodniczy ich kapitułom.
Ostatnim punktem uroczystości zaprzysiężeniowych było przyjęcie zwierzchnictwa nowego Prezydenta RP nad Siłami Zbrojnymi RP.