Wyjazd studyjny Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyjazdowe posiedzenie Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło się konferencją prasową na Przejściu Granicznym Dorohusk-Jagodzin na temat bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce w kontekście wojny na Ukrainie. Senatorowie spotkali się z przedstawicielami władz lokalnych i służb kontrolujących przewożone surowce. W posiedzeniu uczestniczyli m.in.: Wojewoda Lubelski Lech Sprawka Lubelski Urząd Wojewódzki oraz Wiceminister Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Janusz Kowalski. Rozmawiano o wpływie wojny w Ukrainie na bezpieczeństwo żywnościowe w Lubelskiem oraz o wnioskach z kontroli towarów rolno-spożywczych na granicy polsko-ukraińskiej, przeprowadzonych przez inspekcje. Członkowie KRiRW obejrzeli terminale do odprawy ciężarówek. Odwiedzili budynek do kontroli dla Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Lublinie oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie, a także budynek RTG, w którym operatorzy analizują skany prześwietlonych naczep tirów.
Na kolejowym przejściu granicznym z Ukrainą w Hrubieszowie senatorowie spotkali się z członkami zarządu PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa Spółka z o.o. oraz przedstawicielami służb granicznych. Obejrzeli halę wagonową przystosowaną do rewizji kontenerów przez służby i jedyną w Polsce mobilną rampę służącą do kontroli całych składów wagonów.
W drugim dniu wizyty senatorowie odbyli spotkanie z przedstawicielami Straży Granicznej, Służby Celno-Skarbowej, stacji sanitarno-epidemiologicznych, starostwa powiatowego i Burmistrzem Lubyczy Królewskiej Markiem Łuszczyńskim na drogowym przejściu granicznym z Ukrainą w Hrebennem. Rozmowy dotyczyły kontroli towarów rolnych i spożywczych, prowadzonych na przejściu, oraz zmian w jego funkcjonowaniu, jakie przyniosła wojna w Ukrainie.
Senatorowie złożyli wizytę w gospodarstwie rybackim Anny Kuśmierczak-Kuceł w Bełżcu, nagrodzonej w kategorii rolnicy w konkursie AgroLiga w 2018 r. oraz „Perłą” w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki. Odwiedzili także Centrum Rehabilitacji Rolników KRUS w Horyńcu-Zdroju w województwie podkarpackim. Wykonuje się tu zabiegi z własnych surowców leczniczych: borowiny i wody siarczkowo-siarkowodorowej.
W trzecim dniu wizyty studyjnej senatorowie rozmawiali z prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie i obserwowali prace w działach twarogu, mleka i galanterii, gdzie produkuje się śmietanę, kefir, jogurty i serek wiejski.