Senatorzy z komisji rolnictwa na Opolszczyźnie. Dzisiaj kosztowali specjałów z Oleskiego Koszyka
www.nto.pl 2021-09-27
Senatorzy w poniedziałek próbowali produktów z klastra dobrej żywności Oleski Koszyk. We wtorek będą kosztować miodów z Maciejowa oraz odwiedzą szkołę rolniczą w Bogdańczowicach.
Senatorów z komisji rolnictwa i rozwoju wsi przywiózł na Opolszczyznę senator Beniamin Godyla (Koalicja Obywatelska). Na Opolszczyznę przyjechali m.in. senatorowie Jerzy Chróścikowski, Przemysław Błaszczyk, Maciej Łuczak czy Józef Łyczak.
- Warto przywozić polityków do nas, z jednej strony, żeby móc opowiedzieć o problemach, ale z drugiej, żeby móc się pochwalić - mówi Beniamin Godyla. - Dzisiaj wystąpiłem w podwójnej roli: senatora, ale także przedsiębiorcy i współzałożyciela Oleskiego Koszyka.
Oleski Koszyk do klaster dobrej żywności, stowarzyszenie producentów lokalnych specjałów z Olesna i okolic.
- W klastrze jest 26 lokalnych firm, od dużych do tych najmniejszych. Naszym celem od początku było móc wspólnie promować się i to nam się udało - uważa Beniamin Godyla. - Śląsk Opolski zwłaszcza dla mieszkańców Czarnego Śląska słynie z przyrody, spokoju, relaksu, a do tego chcemy, żeby kojarzył się także ze zdrową, naturalną żywnością.
Oleski Koszyk został zarejestrowany w 2013 roku. W ciągu tych kilku lat wyrobił sobie markę zdrowej żywności.
- Lokalni producenci żywności pod wspólną marką promują produkty oparte o tradycyjne receptury i naturalne składniki - wyjaśnia Joanna Lech ze starostwa powiatowego w Oleśnie.
Nawet wśród senatorów niektóre oleskie produkty zyskały już rozgłos.
- Czy nadal produkowana jest w Oleśnie ta specjalna śmietankówka? - dopytywał senator Jerzy Chróścikowski (PiS), przewodniczący senackiej komisji rolnictwa i rozwoju wsi. - Powiat oleski już trochę znam, ponieważ mam zięcia z Praszki!
Śmietankówka, czyli słynna „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu" to nalewka produkowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Oleśnie. Ale takich specjałów w Oleskim Koszyku jest ponad pięćdziesiąt. To oprócz nabiału także pieczywo, wędliny, ryby, a nawet kozie sery.
- Coraz więcej klientów docenia wędliny bez ulepszaczy. Nasze wędzone kiełbasy nie zepsują się, co najwyżej zeschną, jeśli będą za długo leżeć - zapewniają lokalni producenci żywności.
Zdaniem senatora Beniamina Godyla zdrowa, tradycyjna żywność może być dobrym źródłem dochodu zwłaszcza wielu drobnych rolników.
- Mamy w Chudobie rolników, którym mieli problemy z gospodarstwem rolnym, ale zaczęli produkować kozi ser i ich wyroby pod marką Kozi Dar stały się wielkim rarytasem! Mamy w Kadłubie Wolnym niewielkie gospodarstwo agroturystyczne Tawerna pod Kotwicą, które słynie ze wspaniałych ryb - wymienia Beniamin Godyla.
We wtorek senatorowie kosztować będą miodów z pasieki zarodowej w Maciejowie, odwiedzą Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bogdańczowicach, a na koniec na cmentarzu w Łowkowicach złożą kwiaty na grobie ks. Jana Dzierżona, twórcy nowoczesnego pszczelarstwa.
Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie - masło ekstra, ser twarogowy półtłusty, śmietankówka oleska
- Masarnia Wacław w Żytniowie- domowa szynka z liściem, kiełbasa myśliwska
- Piekarnia Jan Kuzaj w Wojciechowie - chleb razowy ziarnisty, chleb koło, drożdżówki
- Piekarnia u Marcina w Wysokiej - bułka swojska, chleb swojski ziarnisty
- Piekarnia i Cukiernia „Kłos” - - kołocz śląski, mieszanka ciasteczek
- Młyn Dalachów - mąka pszenna typ 480
- Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce - kopytka piernikowe, chleb mleczny praszkowski
- Pasieka Maja w Rudnikach - miód gryczany, miód wielokwiatowy
- Wytwórnia Barszczu w odcinku - domowy barszcz biały, domowy żurek
- Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze w Brzezinach - jabłka odmiana rubinowa i decosta
- Zakład przetwórstwa drobiowego Feks w Mirowszczyźnie - salceson z indyka, kiełbasa rudnicka drobiowa
- Gospodarstwo agroturystyczne „Tawerna pod Kotwicą” w Kadłubie Wolnym - danie karp w szuwarach
- Zakład przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem - salami tradycyjne, chiorizo tamas
- Gościniec Sternalice - danie rolada śląska z kluskami
- Pałac Pawłowice - danie Głodny Hrabia
- Dolina Stobrawy w Maciejowie - miód wielokwiatowy, miód malinowy, miód gryczany, pyłek kwiatowy, świeca z wosku pszczelego
- Hotel Alexandra w Oleśnie - dżem truskawkowy, smalec królewski, danie polędwice wieprzowe w sosie, kurkowym z placuszkami ziemniaczanymi
- PHUP PAMAT Wąsińscy w Oleśnie - danie przysmak drwala, pasztet staropolski
- Cafe Bar Czesława Waroch - pieczone w piwie żeberka wieprzowe z pańćkrautem/ciapskapustą, nudle swojskie z Radłowa
- Hotel Olesno - lody śmietankowe z konfiturą wiśniową, pieczeń z wołowiny marynowanej na kwaśno, buraczki w marynacie po olesku
- Masarnia Jamy Jakub Respondek - polędwiczka wędzona, chorizo
- Marianna Sieja Marysia - miody
- PHU „Borki” Piotr Masny
- PUG „Iwona” Iwona Zadęcka
- Wamet.com Andrzej Wiendlocha
Mirosław Dragon