SENACKA INSPEKCJA NA OPOLSZCZYŹNIE
Nowa Trybuna Opolska 2021-10-30
Senatorów z komisji rolnictwa i rozwoju wsi przywiózł na Opolszczyznę opolski senator Beniamin Godyla (Koalicja Obywatelska). Przyjechali między innymi senatorowie Jerzy Chróścikowski, Przemysław Błaszczyk, Maciej Łuczak czy Józef Łyczak.
Warto przywozić polityków do nas, z jednej strony, żeby móc opowiedzieć o problemach, ale z drugiej, żeby móc się pochwalić - mówi senator Beniamin Godyla. - Ja wystąpiłem w podwójnej roli: senatora, ale także przedsiębiorcy i współzałożyciela Oleskiego Koszyka.
Oleski Koszyk do klaster dobrej żywności, stowarzyszenie producentów lokalnych specjałów z Olesna i okolic.
- W klastrze jest 26 lokalnych firm, od dużych do tych najmniejszych. Naszym celem od początku było móc wspólnie promować się i to nam się udało - uważa Beniamin Godyla. - Śląsk Opolski zwłaszcza dla mieszkańców Czarnego Śląska, słynie z przyrody, spokoju, relaksu, a do tego chcemy, żeby kojarzył się także ze zdrową, naturalną żywnością.
Oleski Koszyk został zarejestrowany w 2013 roku. W ciągu tych kilku lat wyrobił sobie markę zdrowej żywności. - Lokalni producenci żywności pod wspólną marką promują produkty oparte o tradycyjne receptury i naturalne składniki - wyjaśnia Joanna Lech ze starostwa powiatowego w Oleśnie.
Nawet wśród senatorów niektóre oleskie produkty zyskały już rozgłos.
- Czy nadal produkowana jest w Oleśnie ta specjalna śmietankówka? - dopytywał senator Jerzy Chróścikowski (PiS), przewodniczący senackiej komisji rolnictwa i rozwoju wsi. - Powiat oleski już trochę znam, ponieważ mam zięcia z Praszki!
Śmietankówka, czyli słynna „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu" to nalewka produkowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Oleśnie. Ale takich specjałów w Oleskim Koszyku jest ponad pięćdziesiąt. To oprócz nabiału także pieczywo, wędliny, ryby, a nawet kozie sery.
- Coraz więcej klientów docenia wędliny bez ulepszaczy. Nasze wędzone kiełbasy nie zepsują się, co najwyżej zeschną, jeśli będą za długo leżeć - zapewniają lokalni producenci żywności.
Zdaniem senatora Beniamina Godyli, zdrowa, tradycyjna żywność może być dobrym źródłem dochodu zwłaszcza wielu drobnych rolników. - Mamy w Chudobie rolników, którym mieli problemy z gospodarstwem rolnym, ale zaczęli produkować kozi ser i ich wyroby pod marką Kozi Dar stały się wielkim rarytasem! Mamy w Kadłubie Wolnym niewielkie gospodarstwo agroturystyczne Tawerna pod Kotwicą, które słynie ze wspaniałych ryb - wymienia Beniamin Godyla.
Senatorowie podczas pobytu na Opolszczyźnie kosztowali także miodów z pasieki zarodowej w Maciejowie, odwiedzili Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bogdańczowicach, a na koniec na cmentarzu w Łowkowicach złożyli kwiaty na grobie księdza Jana Dzierżona, twórcy nowoczesnego pszczelarstwa, założycieli pasieki w Maciejowie.
Mirosław Dragon