Senacka komisja będzie obradować w Lublinie. Głównym tematem jakość żywności
radiolublin.pl 2022-06-21
Wyjazdowe posiedzenie senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbędzie się dziś (21.06) w Lublinie. Senatorowie i specjaliści rozmawiać będą o bezpieczeństwie i jakość żywności.
W spotkaniu udział wezmą m.in. główny lekarz weterynarii, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz zastępca głównego inspektora ochrony i nasiennictwa, a także przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uczestnicy rozmawiać będą m.in o produkcji roślinnej i bioróżnorodności, hodowli trzody chlewnej w kontekście problemów z ASF, a także o rozwoju gospodarstw ekologicznych z dostosowaniem do strategii „od pola do stołu”.
Wyjazdowe posiedzenie senackiej komisji rolnictwa i rozwoju wsi w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim rozpocznie się o godz. 10.30. Wydarzeniu towarzyszyć będzie otwarcie wystawy „Senat RP wczoraj i dziś”, przygotowanej z okazji 100-rocznicy pierwszego posiedzenia Senatu II RP.
Program:
11.00 – Otwarcie
senator Jerzy Chróścikowski, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Lech Sprawka, wojewoda lubelski
PANEL I - Kierunki rozwoju produkcji roślinnej w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem województwa lubelskiego
przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Andrzej Chodkowski, główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa
PANEL II - Chów i hodowla trzody chlewnej w Polsce w kontekście problemów z ASF w województwie lubelskim
Paweł Niemczuk, główny lekarz weterynarii
Paweł Piotrowski, wojewódzki lekarz weterynarii w Lublinie
PANEL III - Rozwój gospodarstw ekologicznych z dostosowaniem do strategii „od pola do stołu” oraz bioróżnorodności szansą dla Lubelszczyzny
-Andrzej Romaniuk, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
dr inż. Agnieszka Jarosińska, lubelski wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
15.00 – Zakończenie posiedzenia
Posiedzenie Komisji będzie transmitowane na stronie internetowej Senatu oraz na kanałach Senatu w mediach społecznościowych.