Potrzebna jest długofalowa strategia rozwoju branży owocowej

www.okiemrolnika.pl 2023-02-17

Potrzebna jest większa i lepsza promocja owoców i warzyw, podejmowanie działań edukacyjnych skutecznie propagujących ich znaczenie dla naszego zdrowia. - wskazywali uczestnicy konferencji „Wyzwania i perspektywy rozwoju rynku owoców i warzyw”, zorganizowanej 15 lutego br. w Senacie przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Otwierając senacką debatę, wicemarszałek Marek Pęk podkreślił, że produkcja warzyw i owoców ma ogromne perspektywy rozwojowe, dlatego zależy nam na ich promocji i rozszerzaniu rynków zbytu. Jak zaznaczył, ostatnio polskie jabłka trafiły na rynek indonezyjski. Rośnie też lokalna świadomość znaczenia tej produkcji i jej różnorodności.

Dr inż. Barbara Groele, sekretarz generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przypomniała, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje spożycie warzyw i owoców jako element diety, który może się przyczynić do zmniejszenia ryzyka licznych chorób niezakaźnych i wydłużenia długości życia. Zbyt niskie ich spożycie jest wskazywane wśród 10 najważniejszych czynników przyczyniających się do największej liczby zgonów. Jedzenie owoców i warzyw może natomiast zmniejszać ryzyko licznych schorzeń – chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń metabolicznych, niektórych rodzajów nowotworów i schorzeń dietozależnych.

Za bardzo ważne w strategii rozwoju branży dr inż. Barbara Groele uznała edukację konsumentów. Zwiększenie spożycia warzyw i owoców w Polsce do rekomendowanej ilości minimum 400 g dziennie, zwiększyłoby zapotrzebowanie na te produkty o około 1,68 mln ton rocznie. Dlatego bardzo istotna jest długofalowa strategia rozwoju branży oraz wzmacnianie konkurencyjności polskich produktów, producentów owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków, a tym samym zwiększenia spożycia i ich eksportu. Jak podkreśliła dr Barbara Groele, do zwiększenia spożycia owoców i warzyw ma zachęcać odpowiednia edukacja, promocja i oznakowanie produktów. Wskazała, że w UE nie ma jednolitego oznaczenia, w poszczególnych krajach są różne dobrowolne systemy. W związku z nową strategią Wspólnej Polityki Rolnej Komisja Europejska przeprowadza obecnie przegląd przepisów dotyczących znakowania żywności, gdyż chce wprowadzić obowiązkowe i ujednolicone dodatkowe znakowanie produktów wartością odżywczą umieszczane z przodu opakowania. Niestety, promowany przez Unię Europejską system Nutri–Scorestanowi zagrożenie dla krajowej produkcji rolno-spożywczeji może wpłynąć na zmianę nawyków żywieniowych konsumentów, tak aby odeszli od produktów naturalnych, niskoprzetworzonych, tradycyjnych, regionalnych o krótkim łańcuchu dostaw, produkowanych przez lokalnych rolników oraz lokalnych często małych i średnich przetwórców, czyli od żywności, którą szczyci się Europa, na rzecz produktów zreformułowanych, które spełniają kryteria systemu Nutri-Score. Promuje on produkcję skierowaną do globalnego odbiorcy, pomijając lokalne dziedzictwo żywieniowe i kulturalne, produkty wpisujące się w zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Nie stanowi też wsparcia dla konsumentów w podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych zgodnych z aktualną wiedzą naukową na temat żywności i żywienia człowieka. Jak dodała, negatywnie oceniają system takie organizacje jak Światowa Organizacja Zdrowia czy unijna organizacje rolników Copa-Cogeca. Dr Barbara Groele poinformowała, że nasza branża producentów warzyw i owoców wyraża sprzeciw wobec wdrożenia systemu Nutri-Score w Polsce lub w UE. W ocenie producentów stanowi on zagrożenie dla jej rozwoju. Wśród postulatów branży dr Barbara Groelewskazała oficjalny sprzeciw resortu rolnictwa odnośnie przyjęcia systemu Nutri-Score w Polsce i w UE.

Z negatywną oceną systemu Nutri-Score zgodził się dr hab. Mariusz Panczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który przedstawił wyniki badania opinii polskich specjalistów z zakresu żywienia na temat znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą, w tym systemem Nutri-Score. Jak wskazał, eksperci widzą potrzebę znakowania produktów, ale uważają, że opiniowany system może prowadzić do niewłaściwego postrzegania ich wartości odżywczych, nie uwzględnia stopnia przetworzenia i nie pozwala na ułożenie zbilansowanej diety. Zdecydowana większość badanych ekspertów opowiedziała się za koniecznością zmodyfikowania systemu Nutri-Score przed ewentualnym wprowadzeniem go w Polsce (58,7%). Równocześnie blisko 25% specjalistów jest przeciwnych wprowadzeniu tego oznaczenia jako obowiązkowego w naszym kraju.

Charakterystykę polskiego rynku owoców, warzyw i ich przetworów przedstawiła dr hab. Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego. Jak wskazała, Polska jest przede wszystkim eksporterem półprzetworów, znacznie mniejszy udział w eksporcie mają świeże owoce i warzywa. Największy udział w imporcie stanowią natomiast owoce południowe. Wskazała, że produkcja owoców i warzyw, a także ich ceny wahają się silnie w poszczególnych latach. Wahania cen wpływają na niestabilność sytuacji dochodowej producentów owoców i warzyw, ale też w dużym stopniu sytuacji ekonomicznej firm przetwórczych. W jej ocenie, brak tendencji wzrostowej powierzchni i zbiorów większości owoców i warzyw spowodowany jest obniżaniem się ich konsumpcji na rynku krajowym. Średnio w latach 2018–22 łączne spożycie warzyw świeżych wyniosło w gospodarstwach domowych 44,5 kg/osobę, wobec 48,5 kg w 5 poprzednich latach. Łączna konsumpcja owoców jagodowych i pestkowych obniżyła się z 9,6 do 9,1 kg, a jabłek z 13,2 do 11,4 kg/osobę.

Na poziom i zmienność cen skupu wielu owoców i warzyw kierowanych do przetwórstwa wpływa także sytuacja na światowym rynku wytwarzanych z nich przetworów. Dotyczy to przede wszystkim jabłek i owoców miękkich, z których przetwory (głównie mrożonki i soki zagęszczone) kierowane są głównie na eksport. Silna zmienność zbiorów i cen, a także stabilizacja lub spadek zapotrzebowania na owoce i warzywa deserowe na rynku krajowym i na rynkach zagranicznych mają istotny wpływ na brak tendencji wzrostowej powierzchni i zbiorów większości gatunków, a także produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Wzrost zapotrzebowania na rynku krajowym i na rynkach zagranicznych powoduje jedynie zwiększenie powierzchni uprawnej borówek wysokich oraz produkcji jabłkowego soku NFC.

W ocenie dr Bożeny Noseckiej konieczne jest więc zaktywizowanie działań w kierunku wzrostu spożycia i eksportu świeżych owoców i warzyw. Obecnie ze względu na wzrost cen skuteczność tych działań może nie być znacząca, wzrost eksportu wymaga natomiast prowadzenia bardzo kosztownych akcji marketingowych. Wzrost plonów i zbiorów oznacza też zagwarantowanie wystarczającej podaży surowca dla zakładów przetwórczych. W perspektywie średniookresowej nie powinna zmniejszyć się silna pozycja Polski w europejskich i światowych obrotach sokami zagęszczonymi, sokami NFC i większością gatunków mrożonych owoców i warzyw.

O roli przetwórstwa rolno-spożywczego w sektorze żywnościowym mówił Tomasz Obszański, przewodniczący NSZZ RI „Solidarność”. „Promocja, promocja, promocja” – apelował, przekonując, że w przestrzeni społecznej brak jest też popularyzacji zdrowych nawyków żywieniowych czy produktów ekologicznych. Kolejny problem stanowi brak pracowników. Jak podkreślił, przetwórstwo służy zagospodarowaniu krajowej produkcji rolniczej, stymulowaniu wzrostu produkcji owoców i warzyw, a rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich jest związany bezpośrednio z kondycją przemysłu spożywczego, stabilizuje również poszczególne rynki rolne. Obecnie w polskim przemyśle spożywczym funkcjonuje ok. 15 tys. przedsiębiorstw, z których ok. 13 tys. zalicza się do firm mikro i małych, niewiele ponad 1,1 tys. do średnich, a prawie 300 stanowią firmy duże. Przetwórstwem owoców i warzyw zajmuje się 1655 firm. Zdaniem Tomasza Obszańskiego należałoby zróżnicować przepisy dotyczące warunków produkcji w zależności od ich wielkości, bowiem mikro- i małe przedsiębiorstwa potrzebują uproszczonych procedur i ułatwień we wprowadzaniu produktów do handlu. Według Tomasza Obszańskiego potrzebne są też przepisy, które zapewnią udział polskich owoców i warzyw w sieciach handlowych na poziomie 60%. Mówiąc o formach wsparcia przetwórstwa w Polsce, Tomasz Obszański wymienił brak dedykowanych kredytów preferencyjnych w ofercie polskich banków oraz preferencyjnych produktów bankowych umożliwiających utrzymanie płynności finansowej, terminową realizację zobowiązań wobec dostawców surowców, uproszczone procedur do korzystania z instrumentów wsparcia PROW. Wciąż niewidoczne są działania promocyjne Funduszy Promocji. Postulaty dotyczyły też form handlu i sprzedaży, m.in. wsparcia przez samorządy lokalnych targów żywności czy włączenia mniejszych przetwórców w systemy sprzedaży internetowej. Potrzeba ciągłej promocji rynku produktów lokalnychi dziedzictwa kultury kulinarnej polskiej wsi, a także ekologicznych.

Podczas konferencji o kampanii edukacyjnej EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”, realizowanej we współpracy z GIS w latach 2021–22 mówił Krzysztof Saczka, główny inspektor sanitarny. Jej celem było zwiększenie świadomości konsumentów na temat unijnego systemu pomocy w podejmowaniu decyzji i wyboru produktów bezpiecznych dla zdrowia od pomocy przy czytaniu etykiet i informacji na temat substancji dodatkowych do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych.

Za niezwykle ważne dla rozwoju sektora warzyw i owoców prof. dr hab. Ryszard Hołownicki z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego uznał innowacje, szczególnie ze względu na brak rąk do pracy w rolnictwie w dziedzinie maszyn ułatwiających ich zbiór. Jego zdaniem, jeśli Polska chce być liderem na rynku warzyw i owoców, należy wspierać krajową innowacyjność w tej dziedzinie.

Podsumowując konferencję, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi senator Jerzy Chróścikowski apelował, aby ze względu na wyzwania stojące przed polskim rynkiem warzyw i owoców, wynikające z charakterystycznej dla niego wahliwości cenowej czy sytuacji związanej z produktami ukraińskimi, pamiętać o patriotyzmie lokalnym, by przetwarzać i kupować polskie produkty.

źródło: senat.gov.pl

Galeria

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Multimedia

Kontakt

Biuro Zamość

ul. Bazyliańska 3/16
22 - 400 Zamość
tel./fax 84 638 42 52

czynne: pon-pt 900-1500

 

Linki

face3

senatt

solidarnoscri

pis

Licznik wizyt

Dzisiaj: 1368
Razem: 1921442