Polskie Smaki po raz czwarty

Zielony Sztandar 2008-06-29

Tradycyjne wędliny, sery, przetwory owocowo-warzywne, ciasta, chleby, soki, nalewki i piwo na miodzie były prezentowane podczas IV Dni Produktów Tradycyjnych "Polskie Smaki", które odbyły się 11 i 12 czerwca na Praskiej Giełdzie Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach. Swoje wyroby o tradycyjnej recepturze i tradycyjnym sposobie wytwarzania oferowało kilkudziesięciu producentów z Mazowsza, Podlasia oraz Warmii i Mazur.

- To mata kropla w promocję tradycyjnej żywności -podkreślił Zenon Daniłowski, prezes Praskiej Giełdy Spożywczej, mówiąc skromnie o przedsięwzięciu, które znane jest już w całej Polsce. Przypomniał, że produkty regionalne odnoszą sukcesy na całym świecie. Przykładem może być ser feta, parmezan czy szynka parmeńska. Wyraził nadzieję, że wyroby, które są prezentowane podczas "Polskich Smaków" wejdą bardziej zdecydowanie na stoły polskie, a w przyszłości może i całego świata. Wyraził również przekonanie, że hurtownicy z Praskiej Giełdy Spożywczej nawiążą kontakty dla dobra polskiej tradycyjnej żywności, dzięki czemu będzie ona obecna coraz częściej w systemie sprzedaży detalicznej.

Poseł Jan Bury, sekretarz stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa, stwierdził, że byłoby dobrze, gdyby w Dniach Produktów Tradycyjnych w przyszłości reprezentowane były jednocześnie wszystkie województwa. Podkreślił, że działacze samorządowi i związkowi w województwach i licznych powiatach podejmują wiele przedsięwzięć, w ramach których promują polski regionalny produkt. Europa jest obecnie otwarta na dobre polskie produkty, a członkostwo w Unii Europejskiej pomogło w upowszechnieniu naszej regionalnej kuchni. - Władze państwowe robią wszystko, aby naszemu rodzimemu produktowi utorować drogę do rozwoju - podkreślił minister J. Bury.

Artur Ławniczak, wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podziękował Giełdzie w imieniu ministra Marka Sawickiego za dotychczasowy wysiłek promowania produktów tradycyjnych. Zaznaczył, że minister rolnictwa przykłada dużą wagę do tego. aby jak najwięcej produktów regionalnych i lokalnych znalazło się na rynku. Wiceminister poinformował, że w resorcie przygotowywany jest program, który pozwoli lokalnym producentom i przetwórcom promować się dużo skuteczniej. Zdaniem A. Ławniczaka, należy budować porozumienie ponad polityczne i ponad gospodarcze mające na celu wsparcie tradycyjnych produktów spożywczych.

Jerzy Chróścikowski, przewodniczący senackiej Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska podziękował prezesowi Z. Daniłowskiemu za współpracę w parlamencie w zakresie promocji polskiej tradycyjnej żywności, która znalazła wyraz m.in. w specjalnej konferencji w Senacie na temat produktu tradycyjnego. Z kolei Mariusz Bratkowski, wicemarszałek województwa lubelskiego zapewnił, że w przyszłym roku na "Polskich Smakach" pojawią się wytwórcy produktów tradycyjnych z Lubelszczyzny.

Wśród gości IV edycji "Polskich Smaków" obecni byli także: członek Zarządu Województwa Podlaskiego Mieczysław Baszko, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Arkadiusz Rybicki, dyrektor Biura Jakości Znaków Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego Igor Hutnikiewicz, członek Zarządu Województwa Lubelskiego Arkadiusz Bratkowski, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Monika Rzepecka oraz burmistrz Ząbek Robert Perkowski.

Obok producentów żywności wyłącznie tradycyjnej, produkty spożywcze oferowało kilkanaście firm hurtowych z Praskiej Giełdy Spożywczej, które w asortymencie sprzedaży mają coraz liczniejsze produkty tradycyjne i ekologiczne z różnych regionów kraju.

W ramach prezentacji towarzyszących swoje produkty oferowali dealerzy samochodów dostawczych znanych marek: Toyoty. Citroena, Volkswagena, Opla, Mercedesa i Renaulta. Reprezentowane byty także firmy zajmujące się sprzedażą wózków widłowych, urządzeń gastronomicznych oraz oferujące usługi finansowe.

W konkursie na najciekawszą prezentację produktów tradycyjnych IV edycji "Polskich Smaków" przyznano puchary i dyplomy ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Pierwsze miejsce przyznano Zakładowi Produkcyjno-Handlowemu "Mark" z Giżycka, który prezentował sękacze mazurskie. Drugie miejsce uzyskała firma "Bekon" Czesława Podgórskiego z Szydłowca z wyrobami wędliniarskimi. Trzecie miejsce otrzymało gospodarstwo rolne Jerzego Sokoła ze Śliwna k. Choroszczy, oferujące wędzonki i kiszkę ziemniaczaną. Puchary i dyplomy laureaci otrzymali z rąk wiceministra A. Ławniczaka.

IV edycja "Polskich Smaków" na Praskiej Giełdzie Spożywczej przyciągnęła rzesze amatorów tradycyjnej, zdrowej, polskiej żywności z różnych regionów. Można było prawie wszystkiego spróbować oraz zakupić to, co szczególnie się spodobało i co przypadło do smaku. Korzystano z niepowtarzalnej okazji, aby wypytać o składniki oraz sposoby przygotowania poszczególnych produktów. Radosną atmosferę festynu podkreślały dziarskie rytmy kapeli "Kalina" z Podlasia.

JD

Galeria

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Multimedia

Kontakt

Biuro Zamość

ul. Bazyliańska 3/16
22 - 400 Zamość
tel./fax 84 638 42 52

czynne: pon-pt 900-1500

 

Linki

face3

senatt

solidarnoscri

pis

Licznik wizyt

Dzisiaj: 94
Razem: 1932168